Упала корена зуба: симптоми, лечење

Периодонтитис (или, како смо навикли да кажемо, запаљење корена зуба) је нешто што особа сусреће када игнорише третман каријеса. Природа се бринула за наше здравље и покривала зубе емајлом.

Емајл не дозвољава да инфекције продиру унутар корена зуба. Али чим се емајл разбије (углавном кроз кариес), инфекције више нису опструиране. Ево корена зуба и може се упалити и награђивати људским периодонтитисом.

Акутни и хронични периодонтитис

За акутни периодонтитис карактерише тешки тешки бол, оток и оток на жвакању. Ови симптоми се по први пут изражавају и примећују. Истовремено, у региону корена корена зуба нема уништења.

Визуелна илустрација болести.

У хроничном периодонтитису нема симптома или су врло слаби. Може бити само благи бол приликом гриза на зубу. У тренуцима када је тело пацијента ослабљено, а његов имунитет се смањује, хронични периодонтитис почиње да се погоршава, а исти симптоми се јављају и код акутног периодонтитиса.

Сазнајте какав периодонтитис код пацијента, јер доктор није посао. Да би то учинили, узима се рентген, у којој особа са акутним периодонтитисом неће видети промене у корену зуба. У хроничној форми, рентген налази симптоме попут промена у корену зуба и гнојне вреће на врху (такозвани пародонтални апсцес).

Шта да радиш

Лечење запаљења корена зуба - процес продуженог трајања, тако да пацијент треба да буде стрпљив, али савремени методи дозвољавају вам успешно спасити зуб, што је важно. Сав третман се одвија у неколико фаза.

Фаза 1

Лечење пародонтитиса почиње са рентгенским снимком, који не само да дозвољава лекару да одреди облик инфламације, већ и помаже у проналажењу свог огњишта. После тога доктор користи анестезију и води корен зуба. Од корена лекар уклања гној и даје посебан лек.

Хронічний пульпіт Интересантно на тему: Хронични пулпитис

Лек је прекривен посебним заптивачем и запечаћен је привременим заптивањем. После овога, пацијент има пет до седам дана прекида, током које се упаљује.

Фаза 2

После пет или седам дана, лекар поново прави рендгенски снимак да би се уверило да је запаљење нестало. Даљи третман је заптивање већ очишћених зубних канала и постављање новог привременог заптивача. Канали морају бити запечаћени да би поново добили инфекцију и нису запалили запаљење.

Фаза 3

Трећа посета стоматологу је контрола која се спроводи, по правилу, за један до два дана. Доктора, уверавајући се да је све добро да се запаљење није вратило, а третман је био успешан, затвара зуб трајним заптивком и полира га.

После зубарске канцеларије

Током следеће недеље, пацијент који је претрпио упале корена зуба, пролази кроз регенеративну фазу током које се жвака може постати оболела, а зуб чак и благо ометајући.

Постоје стоматолошке процедуре. Чини се да је све готово. Али не - постоји још једна недеља рехабилитације.

На крају недеље, сви ови симптоми треба да се зауставе у потпуности. Слично томе, како би се избегло понављање болести (или прелазак у хроничну форму), пацијент би требао посјетити стоматолога за шест и дванаест мјесеци за чек.

Запамтите, ако имате запаљење корена зуба, требало би да контактирате болницу што пре. Третман код куће није могућ. Чак и ако успете уклонити симптоме, како бисте уклонили бол и отицање, запаљење неће нестати, ускоро ће се вратити и удари с новом силом, или ће "ићи под земљом", претварајући се у хроничну форму периоститиса.

Чак и ако одмах не можете ићи код зубара, запамтите неколико једноставних правила:

  • могуће је узети анестезију, јер је немогуће толерисати зубобољу, али је потребно узети је најкасније дванаест сати прије посете лекару, јер дјеловање лекова може спречити доктора да да тој дијагнозу;
  • користите испирање за ублажавање бола;
  • у сваком случају не покушавајте да загрејате зуб. То само погоршава ситуацију.
Під коронкою болить зуб, що робити - поради та рекомендації Интересантно на тему: Под круном бол је зуб, шта да радимо - савети и савети

Компликације

Недостатак лечења за периодонтитис може довести до бројних опасних компликација, од којих су најчешћи:

  • апсцеси (апсцеси) на суседним ткивима;
  • флегмон - густо запаљење, које нема јасне границе (апсцес увек пролази на једном месту, тј. ђубриво је ограничено на неку врсту резервоара), опасност од флегмона у томе што се стајњак може неконтролисано распасти у телу;
  • Остеомијелитис вилице - најопаснија болест, запаљење кости вилице;
  • синуситис - запаљење максиларног синуса.

Превенција

Будући да је главни узрочник пародонтитиса каријеса, његове превентивне мере су једноставне и очигледне: временом се брину о каријесу (и, наравно, пулпитису, ако је дошло удесно), редовно посјетите стоматолога (проверите зубара двапут годишње - најбоља одлука ), и, наравно, не заборавите на хигијену усне шупљине.

МАКСЦАЦХЕ: 0.42МБ / 0.00094 сек