Уринализа за панкреатитис

Обично, када постоји озбиљна забринутост због панкреатитиса, доктор има доступан начин да их потврди или побије. Ово је студија о топлом свеже ослобођеном урину за диастазу (алфа-амилаза) .

Шта је дијастаза?

Диастаза (друго име - амилаза или алфа-амилаза) - ензим који се формира у панкреасу и пљувачним жлездама. Његова главна функција је раздвајање сложених угљених хидрата (скроб) у једноставну (глукозу). Ниво дијастазе у урину је посебан маркер оштрине запаљеног процеса у панкреасу, оштро је повећан код акутног панкреатитиса и акутног погоршања хроничне. Ако норма дијастазе у урину код здравих особа не прелази 64 УД, онда у случају панкреатитиса може доћи до 250 пута више, односно 16 000 ОД.

Ако је дијастаз повишен

Осим панкреатитиса, дијастаза се повећава са неким запаљенским болестима абдоминалне шупљине, на пример, са холециститисом, перитонитисом. Такође се повећава након узимања лекова (тетрациклина, антитуморних лекова, адреналина, НСАИД), уз тровање алкохолом, са вештачким абортусом код људи који узимају лекове опијатне групе.

Дијабетес мелитус такође може довести до нивоа дијастазе, са садржајем глукозе у урину, који не би требао бити у норми. Истовремено, присуство глукозе у урину са панкреатитисом - прилично уобичајени симптом. Дијабетес мелитус и панкреатитис су болести које су засноване на панкреасној лезији, а стога нису дијагностициране само на нивоу дијастазе, потребно је свеобухватно испитивање.

Често се повећава диастаза у урину код бубрежне инсуфицијенције, али поред овог ензима, ова болест ће бити висок ниво урее и креатинина.

Упала пљувачке жлезде (сиаладенитис, паротитис) такође повећава ниво дијастазе у урину, иако не у таквим катастрофалним количинама.

Смањена диастаза у урину

То је такође индикатор активности панкреаса, који се само спуштају - код хроничног панкреатитиса временом се развија инсуфицијенција његове функције за формирање ензима, а ниво дијастазе у урину ће бити мањи од доње границе норме - 16 јединица.

Променева діагностика захворювань підшлункової залози Занимљиво на тему: Дијагноза зрачења болести панкреаса

Понекад смањење дијастазе може довести до хепатитиса - акутног и погоршања хроничног, као и ране токсикозе трудница.

Како сакупљати урин за истраживање?

Ако лекар сумња на пацијента са акутним панкреатитисом, он ургентно упућује лабораторију за испоруку урина у дијастазу са ознаком "цито!". За истраживање је потребно само неколико милилитара урина, под условом да је и даље топло. С обзиром да се дијастаза брзо срушава када се урин остаје, у овом случају се резултат не може сматрати поузданим.

Ако је анализа планирана, на пример, када је пацијент у болници са сумњом на панкреатитис, онда се јутарњи део урина узима за преглед и одмах испоручује у лабораторију.

Да би се утврдила динамика запаљеног процеса у панкреасу код акутног панкреатитиса, лекар који је присутан може свакодневно да врши дневно праћење садржаја дијастазе у урину у интервалима свака три сата. Ово је прилично информативан и јефтин метод који не захтева сложену ограду истраженог биоматеријала, као што је, на пример, у овом случају, узимање дуоденалног садржаја или венске крви.

Остали параметри анализе урина са панкреатитисом

  • Боја урина код акутног панкреатитиса је тамнија од уобичајене и директно зависи од количине дијастазе у урину. У зрнатој форми панкреатитиса урин ће такође бити тамна боја.
  • Кетонска тела - ацетон, акетоацетичке и оксисахаридне киселине - у акутном панкреатитису, они ће бити присутни у урину, у нормалној анализи урина они су одсутни.
  • У тешким случајевима панкреатитиса, урин открива протеине, црвене крвне ћелије, леукоците и цилиндре (у случају везивања оштећења бубрега).