Крвни тестови за дијагнозу панкреатитиса

Дијагноза било ког панкреатитиса је прилично радна. У ствари, према медицинским стандардима, заснива се на резултатима не само клиничког и инструменталног, већ и лабораторијског истраживања. Стога, списак потребних за успостављање техника панкреатитиса неопходно укључује различите тестове крви. Размислите о информативним поглављима.

Клинички (општи) тест крви

Ова анализа се сматра универзалном, препоручује се пацијентима практично на сваком прегледу. У случају панкреатитиса, помаже у откривању активног упале. Његови знаци су:

  • леукоцитоза (повишени ниво леукоцита);
  • смјена формуле леукоцита (повећан број неутрофилних леукоцита, могу се појавити младе ћелије: метилилацити, промиелоцити);
  • убрзање ЕСР (његово повећање).

Ове промене су чешће код акутног панкреатитиса. У хроничном панкреатитису, они нису чести (само у тешким случајевима егзацербације или у случају компликација).

Поред тога, пацијенти са хроничним панкреатитисом понекад имају анемију (смањени ниво хемоглобина).

Биокемијски тест крви

Приликом испитивања пацијента са сумњивим панкреатитисом у биокемијском тесту крви, обично се испитују нивои:

  • ензими (амилаза, липаза, еластаза, трипсин);
  • глукоза;
  • протеини актиничне фазе;
  • укупних протеина и албумин.

Када се инфламаторно оштећење ћелија (панкреатитис) панкреаса, ензими који су у њима, налазе се у крви. Због тога повећање нивоа серума одражава активност панкреатитиса (нарочито акутног). Али морате знати да је овај раст обично веома брз.

Стога, количина панкреасне амилазе (алфа амилаза или П-амилаза) почиње да се повећава у самом дебију погоршања хроничног панкреатитиса (већ у првим сатима). Достиже највиши ниво до краја првог дана, већ од 2. до 4. дана почиње да смањује амилазу, а на 4-5 дан може већ и нормализовати.

Липаза чешће почне да расте од краја 4-5 дана. Остаје висока 10-14 дана, а затим се смањује. Осим панкреатитиса, пораст ензима примећује се код повреда панкреаса, присуства циста у њему или тумора разбијања - тумора).

Заборонені при панкреатиті продукти Занимљиво на тему: Забрањени производи панкреатитиса

Поред тога, високи нивои укупне амилазе у крви (хиперамилаземија) јављају се код других болести органа - пљувачке жлезде, јајника, бубрега, простате, црева, скелетних мишића, бронхија.

Флуктуације у количини угљоводоничне глукозе могу се посматрати у лезији репа панкреаса или читавог органа. На крају крајева, у овим случајевима остају лигандови отоци, у којима постоје ендокрине ћелије - извори инсулина који регулишу однос између глукозе и ћелија тела. Уз недостатак инсулина, глукоза у крви се повећава. У детекцији одступања његовог нивоа потребно је додатно испитивање: тест толеранције на глукозу, урин глукозе и сл. Поред тога, хипергликемија (узимање глукозе) може се открити код неких других патологија: акромегалије, отказивања бубрега, хипертиреозе, рака.

Озбиљно активно запаљење обично је праћено повећањем нивоа протеина крви акутне фазе. То укључује фибриноген, Ц-реактивни протеин, хаптоглобин. Пошто се упали, такође почињу да се смањују. У ремисији панкреатитиса, њихов ниво би требао бити нормалан.

Количина укупних протеина и крвних албумина одражава стање нутритивног статуса пацијента. Ови показатељи су смањени са тешким осипним тијелом током панкреатитиса. Пацијентима је потребна дијета, посебни додатци за храну или хранљива рјешења. У супротном, вероватноћа компликација драматично се повећава, прогноза се погоршава, а боравак у болници се повећава.

Одређивање концентрације гликозилованог хемоглобина

Појасњавање нивоа гликозилованог хемоглобина може помоћи у правовременом утврђивању чињенице о ендокрином (ињекторној) панкреасној инсуфицијенцији. У овом стању, услед запаљења (панкреатитис), ћелије које производе производњу инсулина убијају се и пацијент развија панкреатикогени дијабетес мелитус. У случају развоја, концентрација у крви гликозилованог хемоглобина прелази 6,5%. Сматра се да је ова анализа информативнија од рутинског одређивања глукозе.

Дефиниција имуноглобулина Г4

Ова студија се обично препоручује за потврђивање аутоимунског порекла панкреатитиса. Код имуног генезе болести код 60-90% пацијената постоји значајно повећање подкласе Г4 имуноглобулина у крви. Међутим, то се јавља и током надувавања, алергија и неких паразита.

Мідії при панкреатиті Интересантно за тему: Дагње са панкреатитисом

Онцомаркерс

Панкреатитис се сматра једним од узрока рака панкреаса. Због тога лекари могу препоручити својим пацијентима дефиницију онкога у крви како би искључили примарни онколошки процес или метастазе у којима се повећавају. Најзначајнији (специфични) за малигне лезије панкреаса за рак маркере су ЦА19-9 и канцерозни ембрионални антиген. Међутим, треба напоменути да једино повећање онцомаркера није само знак карцинома трансформације. Ови параметри се могу подићи не само у онкологији, већ иу цирози јетре, цистичне фиброзе, хепатитису и неким аутоимуним болестима.