Панкреасна биопсија

Биопсија узима узорак ткива живог органа ради хистолошког прегледа. Спроведен са дијагностичком наменом; најчешће искључити онколошке болести. У диференцијалној дијагнози неких облика хроничног панкреатитиса и тумора панкреаса биопсијом остаје одлучујућа реч.

Врсте и методе биопсије панкреаса

Биопсија се може извести као независна интервенција, као и током операције. За његово извођење користе се посебне игле различитог пречника. Игле са пречником од 1 мм се користе за биопсију дебљине.

Међутим, најчешћа метода је танка крвна биопсија аспирације са биопсијским пиштољем. Овај уређај има посебан нож на крају биопсијалне епрувете која, кад "пуцају" одмах диссектира ткиво, ау лумену фине аспирацијске игле добија колону ћелијског материјала панкреаса.

Обично се биопсија врши под контролом ултразвучног скенера, компјутерског томографа или током лапароскопије.

Постоји неколико начина за извођење биопсије панкреаса, у зависности од тога која се техника интервенције користи:

  • Перкутани - направљени помоћу посебне игле. Друго име за ову дијагностичку процедуру је ТИАБ (танка крвна биопсија аспирације). Ради прецизније интервенције, интервенција се врши под контролом ултразвука или ЦТ-а. Пре-обављање локалне анестезије, јер је интервенција болна. Перкутана биопсија може разликовати панкреатитис из онколошког процеса у панкреасу са високом прецизношћу. Међутим, постоје ситуације када је непримерено да се то изведе. На пример, са малим (до 2 цм) величином тумора тешко је добити игло. Ако се пацијент подвргне операцији, ТИАБ се такође не изводи.
  • Лапароскопска биопсија вам омогућава да добијете материјал за хистолошки преглед са јасно дефинисаним подручјем жлезда да бисте искључили малигни тумор. Осим тога, приликом лапароскопије могуће је испитати абдоминалну шупљину на тему метастазе, преваленцу инфламаторних инфилтрата код акутног панкреатитиса, одредити центре некрозе, присуство запаљеног излива у абдоминалну шупљину и процијенити његову количину, као и дијагнозирати облик акутног панкреатитиса.
  • Интраоперативна биопсија узима комад ткива панкреаса током хируршке интервенције на њему. Типично, ова метода прима узорке ткива из подручја тела и репа жлезде.
  • Ендоскопска биопсија (такође названа трансдуоденалном) се изводи кроз 12 дуоденалних улкуса користећи ендоскоп са специјалном игло, што вам омогућава да добијете хистолошки материјал из поља главе жлезде.
Полуниця при панкреатиті Интересантно на тему: Јагоде са панкреатитисом

Како се припремити за биопсију панкреаса

Поступак се изводи на празан желудац, немогуће је пушити, пити воду, а 24 часа пре студирања узимати алкохол.

Неким пацијентима је потребна психолошка обука, јер то није сасвим обична интервенција. Многи се осећају изузетно неугодним у очекивању "кретена са дугом игло у абдомену". Овим пацијентима је прописана премедикација у облику ињекције смирујућег средства (седукен, реланиум).

После процедуре

Обично је пацијент под надзором медицинског особља у року од 2-3 сата након манипулације. Ако је обављена у амбулантном окружењу, у добром стању здравља, након овог времена, може ићи кући.

Не препоручује се 2-3 дана физичке активности.

Након пункције мотористи не би требало да седе за воланом. Такође је неопходно уздржати се од пушења и пијења алкохола.

Могуће компликације

Обично биопсија панкреаса пролази без негативних последица. Компликације могу бити повезане са васкуларним оштећењем и крварењем. Понекад се лажне цисте и фистуле могу формирати у панкреасу. У тешким случајевима може се развити перитонитис.

MAXCACHE: 0.43MB/0.00083 sec