Исхрана за погоршање хроничног панкреатитиса

У зависности од тежине напада, глас се прописује или је дозвољено топло пиће. Додатна исхрана се примењује интравенозно или кроз желудачну сонду. Отприлике 3 дана, можете добити течне јела.

Као и код акутног панкреатитиса, у првих 1-2 дана погоршања хроничне болести, указује се на глад. Пошто свака храна и течност која се узима уста стимулише ослобађање хлороводоничне киселине због желуца и секреторне активности панкреаса, чак и вода треба дати врло пажљиво, само у одсуству мучнине и повраћања.

Као пиће током лаког и умереног погоршања препоручује се употреба топло куване воде, тврдог чаја или децка од бикинија. Течност се даје фино, почевши од 50 мл за 1-2 сата и до 200 мл 4-6 пута дневно, са укупном запремином до 1,5 литра. Минерална алкална вода може бити пијана, али у малим количинама: 1-2 пишу неколико пута дневно. Озбиљно погоршање укључује само парентералну исхрану како би се стабилизовао болесниково стање.

Од 2-3 дана, од погоршања, започињу убризгавање течне хране. Пошто је секреторна активност панкреаса најмање подстакнута угљеним хидратима, први у исхрани укључују слатко млеко из овсених љуспица без шећера и уља, биљног пиреа (шаргарепа или кромпира са водом без уља), воћног млека (јабука) са супстанцама шећера, мукозних мембрана супа (пиринач или овсена каша са кромпиром). Делови су иницијално врло мали - 2-3 кашике, фреквенција оброка - сваких 4 сата са ноћном паузом од 10 сати. Сол и шећер за кухање се не користе.

У наредне две недеље постепено повећајте запремину дела, додавши 30-40 г дневно, а један оброк већ износи 200-300 г. Храна је и даље делична, посуђе треба кувати или кухати даље трљање у течном или полу течном стању.

Чорниця при панкреатиті Интересантно за тему: Боровници са панкреатитисом

Погледајте и:

  • Погоршање хроничног панкреатитиса: симптоми и лечење.
  • Исхрана када се ради о погоршању хроничног панкреатитиса.
  • Дијета 5п за погоршање хроничног панкреатитиса.

MAXCACHE: 0.43MB/0.00116 sec