Прополис тинктура са панкреатитисом

Као један од ефикасних лекова за лечење панкреатитиса, фолк медицина нуди употребу прополис тинктуре. Размотрите која терапеутска својства прополис тинктуре, било да је заиста корисна за панкреатитис, како се може користити и да ли постоји контраиндикација за његову употребу.

Шта је тинктура прополиса?

На продају у апотеци готова прополис тинктура је алкохолни екстракт прополиса који садржи 100 г раствора 10 г прополиса. Прополис је затегнут на 80% етил алкохола.

Главни корисни ефекти прополис тинктуре су

 • анти-инфламаторна акција;
 • антимикробна акција;
 • отежавајућа акција;
 • имуностимулацијски ефекат;
 • ефекат зарастања рана.

Код панкреатитиса, тинктура прополиса пружа такве позитивне ефекте

 1. Елиминише запаљење и отицање панкреаса.
 2. Доприноси регенерацији оштећеног ткива панкреаса.
 3. Смањује киселост желудачног сока.
 4. Повећава укупни отпор организма, побољшава метаболизам и убрзава процес опоравка.

Сва ова својства се реализују под условима редовног и дугог (од 10 дана) примања тинктуре прополиса унутра. Али са панкреатитисом треба запамтити да тинктура садржи алкохол, ау прилично великој количини (у 100 грама тинктуре више од 90 г 80% алкохола). И етилни алкохол на панкреасу пружа низ негативних утицаја (директни штетни ефекти на ћелије жлезда, канали спазме, активирање секреције, промена хемијског састава панкреасног сокова, изазивање калцификације итд.). Због тога је алкохолна тинктура прополиса која је најмањи успјешни облик за лијечење панкреатитиса, за разлику од других облика с прополисом (чисти прополис за жвакање, водени екстракт, прополис на млеку) који имају исте корисне особине, али без икаквих нежељених ефеката етанола.

Контраиндикације

Главне контраиндикације на употребу прополис тинктуре за оралну примену:

 1. Акутни панкреатитис (због високе токсичности за етанол панкреаса).
 2. Трудноћа, детињство (опет, због садржаја етил алкохола).
 3. Појединачне реакције нетолеранције (прополис, као и остали производи од пчелињака, је снажан алерген и може изазвати озбиљне реакције код неких људи).
Нарзан при панкреатиті Интересантно на тему: Нарзан са панкреатитисом

Како користити тинктуру прополиса код хроничног панкреатитиса

Ако немате могућност да користите друге производе који садрже прополис (без етилног алкохола), али сте уверени у дејство лечења прополиса на панкреас и јако одлучено да се лечите са тинктуром прополиса, онда се требате придржавати одређених правила за његову администрацију:

 1. Тинктура се узима у разблаженом облику: почне са 10 капи тинктуре у ½ шоље топло куване воде, а при нормалној толеранцији доносе количину тинктуре до 40 капи по порцији. Млеко за узгој тинктуре са панкреатитисом може се користити само код оних пацијената који га добро апсорбују (у одсуству недостатка лактазе).
 2. Вода са тинктуре треба узимати на празан стомак сат времена пре оброка.
 3. Лијек се узима 3 пута дневно 10-14 дана дневно. После 2 седмице обезбедили су нормално стање здравља (одсуство погоршања или позитивне динамике болести, ток лечења може се поновити.
 4. Можете применити тинктуру у другом режиму - 20 капи у каши млека пре поласка у пола године.

Закључак

Тинктура прополиса, упркос својим лековитим својствима, није најбољи лек за лијечење панкреатитиса због садржаја етилног алкохола у њему. Ако је могуће, пацијенти са панкреатитисом би требало да преферирају друге врсте лекова са прополисом. Код акутног панкреатитиса, употреба тинктуре је стриктно забрањена.