Панкреатин са панкреатитисом

Панкреатин је основни основ за све ензимске препарате прописане за хронични панкреатитис са замјенском намјеном. Понекад се додају компоненти жучи, понекад - ензими који помажу у разбијању целулозе, понекад - лековима који смањују надутост. Међутим, панкреатин је липаза, амилаза и протеаза, без којих није могуће варирати хранљиве материје.

Када сте почели да користите панкреатин?

Дигестивни ензими су откривени средином КСИКС века. Као медицински производ, панкреатин је почео да се користи 60-тих година прошлог века, у облику прашка направљеног од панкреасних жлезда свиња. То је била жућкасто-сива супстанца са оштрим, специфичним мирисом. Међутим, студије су показале да активност панкреатина снажно зависи од контакта са садржајем киселине у желуцу - ензими једноставно уништавају деловање киселина. Због тога су фармацеутске компаније почеле да траже начине за заштиту активних супстанци стављајући их у посебну шкољку која ће се растворити чак и када таблет пролази кроз желудац. Студије о максимизирању ефикасности панкреатина, у зависности од тога како се испоручују у 12. гастроинтестинални тракт, данас траје.

Како делује панкреатин?

Састав лека укључује липазу, која разбија масти, амилазу - скроб и протеазе - протеине. Активност панкреатина израчунава се за липазу, јер је то најугроженији ензим, нема линк осигурања у пљувачки и цревни систем. Пошто су сви ензими у својој структури протеински молекули, они су у извесној мери подложни протеолитичкој хидролизи, другим речима - срушавају се под утицајем других ензима који раздвајају протеин.

Међутим, недостатак протеазе панкреаса је у одређеној мери компензован интестинским ензимима, и панкреатичном амилазом - амилазом пљувачке и танког црева. У липази нема готово никаквих компензацијских могућности у другим деловима гастроинтестиналног тракта. Стога, липолитичка активност панкреатина узима се као основа за лек.

Буряк при панкреатиті Интересантно на тему: Цвекла са панкреатитисом

После 35-45 минута након примене, примећена је вршна активност интра-панкреатина. До овог времена, ослобађа се у алкалном медију 12. дигестивног црева. Због тога је потребно узимати са или одмах након хране.

Које дозе панкреатина се сматрају довољним?

Дневна потреба особе у липази - 400000 јединица ФИП-а. Прецизно је таква доза прописана код апсолутне панкреасне инсуфицијенције, која се јавља не тако често. С обзиром да 1 таблета садржи 8000 ОД ФИП-а, узимају избор, почевши од 1-2 таблета по оброку, ако је потребно повећање дозе. Просечна дневна доза панкреатина - од 6 до 18 таблета.

Остали ензими садржани у препарату су изабрани у складу са пропорцијама у којима их производи здрава панкреаса.

Индикације за употребу панкреатина

  • Интра-енурезна инсуфицијенција панкреаса (хронични панкреатитис без погоршања).
  • Хронична обољења дигестивних органа запаљенске и дистрофичне природе, у којима постоје поремећаји варења хране.
  • Грешке у исхрани здравих људи (нпр. Масних намирница).
  • Припрема за ултразвук и рентгенски преглед абдоминалне шупљине.

Контраиндикације

  • Акутни панкреатитис.
  • Погоршање хроничног панкреатитиса.
  • Дјеца старости до 2 године.
  • Интестинална опструкција.
  • Појединачна нетрпељивост према леку.