Папаверин са панкреатитисом

Једна од најболичних манифестација панкреатитиса, која узрокује пацијенту стварну патњу, је бол. У акутној форми, то може бити узрок стања шока који се завршава смрћу. Због тога је активна борба са овим симптом приоритетни задатак. Да бисте решили свог доктора, користите разне лекове. На својој дугој листи, далеко од последњег места посвећеног деконгестирању лекова против болова - папаверина.

Акција папаверина са панкреатитисом

Папаверин има изражен спазмолитички ефекат, који се остварује опуштањем глатких мишићних влакана унутрашњих органа. Због тога, са панкреатитисом, папаверином:

  • смањује или у потпуности елиминише крв сфинктера Одди (вентил на месту пада Вирсунда и заједничког жучног канала у дуоденуму);
  • враћа адекватан одвод сокова панкреаса;
  • смањује притисак унутар панкреаса;
  • побољшава и продужава ефекат антиспазмодика са другим механизмима деловања (нпр. атропином).

Контраиндикације и нежељени ефекти

Папаверин не треба укључивати у лечење болесника са панкреатитисом са:

  • у прошлости је била нетолеранција овог лијека;
  • глауком;
  • атриовентрикуларна блокада (врста аритмија);
  • хепатична инсуфицијенција (озбиљна).

С обзиром да не постоје подаци за потпуну сигурност папаверина за труднице и дојиље, као и за дјецу у првој половини живота, боље је избјећи његову употребу код таквих пацијената.

Поред тога, папаверин треба прописати са неоправданим опрезом код пацијената са малим бројем артеријског притиска. Она их додатно смањује (експанзијом посуда). Код неких пацијената, папаверин изазива поспаност.

Како је папаверин прописан?

Упркос присуству таблетних облика и ректалних свећа који садрже папаверин, панкреатитис се много чешће користи у његовом 2% раствору, који се даје пацијентима интрамускуларно и субкутано или се додаје у капалицу. Када се интравенозне инфузије капања, папаверин обично комбинира са другим фармаколошким агенсима (диуретик, аналгетик, антиаллергик, антиинфламаторни, витамини, антиеметике, инхибитори протеазе итд.). Овакви лековити "коктели" лекара се зову литићне мешавине.

Лікувальні мінеральні води при панкреатиті Интересантно на тему: Терапијска минерална вода са панкреатитисом