Салата "Мимоса" - опција исхране за панкреатитис

Салата, слична по саставу и начин кувања са класичном "Мимоса". Из рецепта се искључују производи који су опасни за панкреатитис (мајонез, лук, маслац, крем маслац), а конзервиране рибе замењују се куханом. Као резултат, уобичајени укус се мења, али не много.

Састојци

  1. Филет пелена или бифтек - око 300 г.
  2. Шаргарепа је велика - 1 ком.
  3. Сир - 50-70 г.
  4. Пилеће јаје - 3 ком.
  5. Просечан кромпир - 2 ком.
  6. Сиевирано 10% - 4-5 цента. л
  7. Дилл - 2-3 гране (за декорацију).
  8. Салата по укусу.

Рецепт

Направамо јаја (цоол): ставимо их у хладно слану воду, кувамо 10 минута након кључања. Извадите га и ставите под хладну воду (да бисте се боље очистили).

Правимо поврће. Да би уштедели време, могу се кувати јајима, али не мање од 20 минута. Спремност поврћа се проверава виљушком.

Бавимо се рибом. Сипајте филет или полен стеак у кључу слану воду и кувајте врело 20 минута на малу топлоту.

Расправљамо о рибама: из преовлађујућег одрезка скинемо кожу и уклонимо кости. Дијелите филет у мале комаде директно у посуду за салату - ово је први слој.

Подмазати слој рибе кашиком павлаке.

Шаргарепа се чисти, трља у ситне шљунак и шири се преко слоја преко рибе. Нежно подмазати са павлацем.

Викенд сир на великој групи и шири се преко слоја изнад шаргарепе.

Јаја се чисте из шкољке. Из једне јаје узмите жоље и поставите га (потребно је Сербсити салату). Слаб други на великој групи, шири се преко слоја преко сира и подмазује павлима.

Кромпир је трим на великој групи и шири се за горњи слој.

Подмазати кромпир павлима, глатком кашиком. За павлаке, ширите 2-3 дицотила копра. Жути прсти се фино исецкавају преко копра, покушавајући да га сипају на мале кластере, подсећајући на цвијеће мимозе.

Оливки і маслини при панкреатиті Интересантно на тему: Маслине и маслине са панкреатитисом

Погодност посуде

Предности салате су захваљујући корисним особинама његових састојака. У салату, риба и јаја садрже снабдевање лако сварљивог протеина животињског порекла; Корење богато витамином А и његовим претходником (бета-каротен); Јајчни румењак садржи читав низ витамина и минерала.

Могућа оштећења хране

Најопаснији састојци јела су јајна ћелавица и павлака, која имају висок садржај масти. Али, ако користите салату у малим порцијама и само током ремисије, мало је вероватно да ће довести до непријатних последица.

У акутном панкреатитису

У случају акутних манифестација болести, "Мимоза", као што је, заиста, било која друга салата, не може бити укључена у исхрану пацијената.

Код хроничног панкреатитиса

Да пробате дијететску варијанту "Мимоза" могуће је тек након постизања стабилне ремисије (не пре пола године од олакшања погоршања). Решите мале порције салате (око 150 г), не више од 1 пута недељно.

Процена усклађености исхране с хроничним панкреатитисом у фази ремисије: 4.0

Процена адекватности исхране код акутног панкреатитиса: -10.0