Туберкулозни плеуриси: симптоми, дијагноза и лечење

Шта је туберкулозни плеуриси?

Туберкулоза плеурисија је запаљен процес у плеури, услед развоја микобактеријске туберкулозе. Најчешће се развија као компликација плућне патологије узроковане туберкулозом. Такво запаљење у медицини се назива грануломатозним и има своје специфичности курса.

Код туберкулозе, плеурисија је првенствено гнојна, са шупљином плеуре испуњене серозним гнојним или гнојним-хеморагичним флуидом. Његова бактериоскопија открива туберкуларне бациле. Клиничка слика о току болести зависи од тежине туберкулозе. Плеуритис је акутан, субакутан и хроничан.

Узроци и симптоми

Узрок болести је микобактерија. Тренутно је у медицини познато 74 групе бактерија које се могу развити у тлу, међу животињама и људима, па чак иу води. Може се инфицирати само са једном врстом - то је М. туберцулосис. Одлична карактеристика је да се патогеност вируса манифестује само у вируленцији. Вируленција може варирати у зависности од утицаја различитих фактора или дејстава микроорганизма.

Људи који живе у руралним подручјима су подложнији туберкулози, јер је то окружење погодно за развој бактерија. У случају оштећења туберкулозе унутрашњих органа (и то не само да је лако) могућа оштећења коже, лимфних чворова, бубрега, костију итд. Развијају специфичан инфламаторни процес. Зове се хладно. На месту упале, током времена, формирају се кртоле. Њихов број се повећава, као резултат тога растављају или повећавају величину.

Туберкулозни плеурисија је заразна болест, често се преносе капљицама у ваздуху. Стаза преноса хране и контакта је изузетно ретка, али није неопходно потпуно искључити.

Узроци болести која доприносе развоју плеурисије:

 1. Хипотермија
 2. Недостатак исхране и недостатак витамина.
 3. Пријем глукокортикостероида (ГЦС) и имуносупресива.
 4. Повезане болести.
 5. Блиски контакт са ТБ носачем.

Симптоми патологије могу се разликовати од особе до особе. Многи фактори доприносе томе:

 1. Доба болесне особе.
 2. Опште здравље.
 3. Ниво осетљивости тела.
 4. Место пораза.
 5. Тип болести, формирана је количина ексудата.
Госпітальна пневмонія: симптоми, діагностика і лікування Интересантно на тему: Болести плућа: симптоми, дијагноза и лечење

Плеуритис туберкулозне етиологије има неколико типова:

 1. Алергијски плеуриси.
 2. Туберкулоза плеурисија.
 3. Периферни изглед.

Класификација

Болест се разликује у зависности од природе курса, присуства или одсуства излива на 2 главна типа плеурисија:

 1. Прва је фибриноза (сува).
 2. Друга је ексудативна (са екстракционим ентитетима).

Заузврат, еквудативни облик је подељен на подврсте:

 • сероус
 • хеморагија;
 • холестерол;
 • гнојни ексудат.

Када је влакнаст (сув) плеурисија екстракција ексудата минимална, садржај фибрина у њему је велики. Текућа база ексудата може брзо нестати, а фибрин настаје на плеуралној течности. Касније се између листова појављују влакназна зрна. Шупљина органа је потпуно или делимично нагомилана, од чега сув плеуреј постаје лепак, односно, лепљив.

Ексудативни плеуриси је чешћи. Количина излива се повећава, после аспирације током торакоклуса, ексудат се поново формира. Садржај ћелија ексудата може бити различит. Постоји 3 врсте:

 1. Лимфоцити
 2. Еозинофилни
 3. Неуротропхиц

Ако је повећана пропусност плеуралних капилара, а број ослобађања еритроцита је такође висок, ексудат постаје серо-хеморагични или хеморагични. Ако је ексудат холестерол, онда је то жута и густа конзистенција, она се одређује високом количином холестерола.

Постоје и разлике у локализацији плеурисије:

 1. Апикални плеуриси.
 2. Интерстицијски плеуриси.
 3. Костал плеуриси.
 4. Наддиафрагмал плеурисија и тако даље.

Најчешће је једнострана лезија плућа, а ријетко билатерална.

Туберкулозни плеуриси (његов курс) подељен је у три периода:

 1. Формирање ексуудата у великом броју и повећање манифестације болести.
 2. Период стабилизације.
 3. Постепена ресорпција ексудативних формација, стигмата симптома болести.

Дијагноза

Подаци истраживања ће зависити од врсте патологије. При првом сумњи на ову болест потребна је консултација са фтиризаторком. Са алергијским протоком плеурисије у тестовима крви и плеуралним течностима, садржај еозинофила ће бити повишен. Ако се врши плеурална пункција, ексудат је серозан, али миокобактеријску туберкулозу (МБТ) није уочен у њему. Видеотаракоскопија одређује хиперемију плеуралних циста.

Мікоплазма пневмонії у дітей: особливості збудника і лікування Интересантно на тему: Мицопласма пнеумониае код деце: карактеристике патогена и лечења

Уколико је уграђен фиброзни плеуриси, обично угрожена страна грудне кости успорава приликом дисања. На слушању, постоји бука трења плеуре. Рентген пронађе плеуралне слојеве (привез). Ултразвук плеуралне шупљине не открива ексудат или га детектује у малим количинама.

Када се ексудативни туберкулозни плеуриси испита показаће потпуно другачију слику. Физичко испитивање открива гладак, а са великом количином течности, међукалним отоком. Када слушате велики број ексудата, перкусиони звук је досадан. Место медијума се пребацује на нетакнуту страну. Тестови у акутној фази показују значајну леукоцитозу, убрзану стопу седиментације еритроцита (ЕСР), лимфоидну и еозинофилију. Рендген и ултразвук одређују присуство слободне течности у плеуралној шупљини. Стање плућног ткива може се одредити детаљно након пријема ексудата. Ако је плеурална пункција открила гнојни ексудат, онда се поставља дијагноза гнојног плеуритиса.

Будући да је туберкулозни плеуриси сличан другим болестима, неопходно је разликовати са патологијама као што су пнеумонија, плеурални мезотелиом, плућна онкологија, конгестивна срчана инсуфицијенција, колагеноза и друге болести с сличним симптомима. У случају сумње са изјавом о дијагнози, користе се додатне врсте дијагностике:

 • компјутерска томографија плућа;
 • плеурокоскопија (торакоскопија);
 • Мантоукс тест (туберкулин дијагноза);
 • танко-иглична биопсија плеуралне шупљине.

Третман

Лечење се обавља у болници. У ексудативном и фебрилном периоду, пацијент мора да се придржава креветног постеља. Дијета пружа сљедеће препоруке:

 1. Искључење слане хране.
 2. Смањите количину конзумиране течности.
 3. Повећајте количину протеинских храна.
 4. Примање витамина.

У било ком облику плеурисија, етиологија туберкулозе прописује 3-4 врсте лекова против туберкулозе. Пошто се туберкулоза сматра инфективном болешћу, исониазид, рифампицин, етамбутол, пиразинамид, стрептомицин се примењују претежно. Пријем лекова траје најмање 9 месеци.

Ако се изговарају излучивање и хиперергија, лекар ће прописати терапију кортикостероидне терапије са Преднисолоном. Ово ће зауставити даље образовање исцрпљености. Са продуженим издувавањем, понављају се плеуралне пунктуре у циљу увођења хемијских препарата у подручје плеура. Да би се плућа брзо отклонила и дошло до избијања плеуре, извршена је дренажа његове шупљине уз наметање активне вакуумске аспирације.

Вроджена пневмонія у дитини: причини і лікування Занимљиве теме: Урођена пнеумонија код дјетета: узроци и лечење

У периоду смањења количине ексудата врши се додатни третман:

 1. Електрофореза са лековима.
 2. Додијељени нестероидни антиинфламаторни лекови.
 3. Гимнастичке вежбе за дисање.

Ако се развије бронхопулска фистула, потребна је хируршка интервенција. Туберкулозни емпием плеура третира интраплеурална торакопластика, плеуректомија са деконтекцијом плућа. Ако се терапија започне на време и потпуно изврши, онда је опћенито прогноза повољна. Смртност код такве дијагнозе, посебно ако је то болест хронична, је 1-2%.

Ако се третман за туберкулозни плеуриси није извршио или је извршен погрешно, у наредним годинама може доћи до компликација - дисеминиране плућне туберкулозе.

Спречавање ове болести има исту основу као и код било које друге заразне болести:

 1. Вакцинација и туберкулинска дијагностика код деце и адолесцената.
 2. Одрасла популација мора да пролази кроз флуорографију годишње.
 3. Искључити контакте са пацијентима са туберкулозом.
 4. Лична хигијена итд.

Запамтите да је овакав плеуриси заразан, тако да не комуницирајте са неким људима и посјетите сумњиве установе.

МАКСЦАЦХЕ: 0.43МБ / 0.00145 сек