Како се хормонска терапија ради код мушкараца са раком простате?

Хормонска терапија у лечењу карцинома простате

Рак простате се јавља прилично често. Због потешкоћа благовремене дијагнозе, дијагноза се успоставља у каснијим фазама, када је болест већ дала метастазу.

Хормони у раку простате могу блокирати раст тумора.

На који начин се темељи утицај?

Развој простате, развој ћелија се изводи захваљујући хормонима које произведе тестиси. Међутим, сам тестостерон изазива појаву и раст патолошких ћелија које стварају канцерозни тумор. Хормонска терапија за рак простате је заснована на заустављању дејства тестостерона на атипичне ћелије. Андрогена блокада вам омогућава да минимизујете концентрацију мушких хормона у телу.

Лекари могу имати ефекат на рак према следећим методама:

 1. Хируршко одстранити тестификаторе ткива, производњу сексуалних хормона;
 2. Смањити производњу сексуалних хормона помоћу лекова;
 3. Смањите (медицински) зависност тумора од ефеката тестостерона.

Хормонска терапија за рак простате треба:

 • Високо ефикасне атипичне ћелије;
 • Могућност блокирања рецептора за андрогене;
 • Пацијенти добро толеришу;
 • Немојте давати ефекте треће стране;
 • Имајте минималан утицај на друге органе и системе.
 • До недавно је хормонска терапија за рак простате базирана на увођењу мушких хормона - естрогена. Међутим, такав хормонски третман карцинома простате има велики број нежељених ефеката са стране:

 • срца и судове;
 • гастроинтестинални тракт;
 • имунолошки систем;
 • индекси крви.
 • Данас се рак простате третира са хормонима који су аналогни лутеинизирајућем хормону. Под његовим утицајем тестисе производе тестостерон. Али када се примењују велике дозе, хормон везује површину рецептора одговорних за интеракцију с њим и уклања их из опште шеме. Стога, тренутна ослобађање тестостерона варира са значајним смањењем нивоа крви. Такозвана кастрација лијекова даје велике шансе за лечење пацијента. Након три до четири недеље, ниво тестостерона се смањује на 100%.

  Хвороби сечового міхура у чоловіків: симптоми і лікування Занимљиво: Болести бешике код мушкараца: симптоми и лечење

  Резултат ПСА са хормонским третманом простате (то је ознака рака) такође указује на ефикасност терапије: смањује се за 50-90%.

  Лекови који садрже аналогни артифицијални хормон су слични на начин изложености, ефикасности и деловања на тело, разлика је у облику ослобађања дроге.

  Адјувантна хормонална терапија након радикалне терапије карцинома простате је индицирана у случајевима када се тумор протеже изван граница простате.

  Мали део тестостерона производи надбубрежне жлезде. Ако је потребно, пацијенту је прописана терапија лековима, претежна производња хормона, али не и потпуно изолована надбубрежна жлезда.