Метастазе за рак простате: врсте, методе дијагнозе

Метастазе у раку простате: одговарајућа дијагноза

Рак простате је тешка болест која је честа код старијих мушкараца. У ретким случајевима, таква онкологија се може открити код младића.

У одсуству потребног лечења или активног процеса ширења тумора, тумори се могу појавити у другим органима - у овом случају, реч је о метастазама. Најчешће се метастазе јављају у плућима, у јетри и у бешику.

Врсте метастаза

Постоји неколико врста метастаза:

  1. Локално - пораз канцерогених ћелија суседних ткива и органа.
  2. Интравазација је пораз канцерозних лимфних чворова и крвотока.
  3. Заточеник "суспендује" ширење ћелија карцинома и њихову акумулацију у васкуларним капиларама.
  4. Ангиогенеза је пораз малих бројева карцинома ћелија крвних судова.
  5. Циркулација је пораз канцерогених ћелија суседних органа и ткива кроз лимфне чворове.
  6. Пролиферација - оштећење сусједних органа и ткива од ћелија карцинома микроскопске величине.

Метастазе се шириле у друге органе и ткива кроз крвоток.

Присуство метастазе у другим органима код карцинома простате је основа за дијагнозу трећег степена болести.

У овом случају, након што онкологија удари у сусједне органе и ткива, она се протеже на костни систем тела и јетре. У меким органима, метастазе се формирају након практично потпуног уништавања великих посуда.

Врло често, рак простате утјече на оближње коштано ткиво - наиме, карличне органе. Тада се тумор проширује на ребра и кичму. У ретким случајевима, онкологија делује на феморалне кости.

Пацијент доживљава страшан бол који му стане и дан и ноћ. Стога се појављивање нелагодности код карличних костију често сматра знаком ширења малигних неоплазми.

Специјалисти, по правилу, прописују опуштање бола за олакшање бола, који, иако мало, побољшава квалитет живота пацијента.

Дијагноза метастаза

Магнетна резонантна терапија (МРТ) се препоручује за одређивање присуства или одсуства метастаза, као и зона повреде, у овој ситуацији, ово је најефективнији дијагностички метод који омогућава утврђивање присуства неоплазме било које величине у било ком органу и ткивима.

У неким случајевима препоручује се компјутерска томографија. Ова процедура омогућава дијагнозу присуства ћелија карцинома у абдоминалној шупљини, у карличном региону, као иу јетри и цревима, лимфним чворовима и коштаним ткивима.

За визуелизацију тумора лекари се шаљу у остеосцинтиграфију.

Ако током дијагнозе стручњаци открију метастазе у коштаном ткиву (било које величине), онда је прогноза обично неповољна. У овој фази болест је практично нездрављива.

Недостатак метастаза указује на то да рак још није постао озбиљан и стога пацијент има све шансе за опоравак.

У присуству метастазе, пацијентима се саветује да се подвргавају радиотерапији и хемотерапији - ово је практично једини начин да се продужи живот. Врло ријетко пацијент се позива на операцију (на 3 и 4 стадијума рака простате, хируршка интервенција практично није ефикасна).

Као спречавање појављивања и развоја малигних неоплазми, препоручује се да редовно посјећујете уролошника, као и да водите активни начин живота, а не превише и правилно исхране.

Цікаве по темі: Лікування варикоцеле: види операцій, післяопераційний період