Колико живите са раком простате? Како продужити живот

Колико може да живи особа са канцером простате?

Најважније питање које се јавља код особе са онколошком дијагнозом - колико сам отишао, колико живи са канцерозним тумором? Често ово питање поставља човек који је открио рак простате.

Најчешће пронађена у свету (а посебно у Русији) сорте рака у мушкој популацији - је канцер плућа, желуца и коже. На четвртом месту иза њих - рак простате.

Препознавање онкологије за рак простате је прилично компликовано, јер се ова болест одгађа, развија се дуго времена, а симптоми се често појављују у напредној фази болести (ако нисте патили од хроничних обољења простате и генитоуринарног система и нису били присутни пред доктора).

Фазе болести

Код рака простате, одлучено је издвојити четири стадијума болести:

 • Прва фаза је веома тешко дијагностиковати, с обзиром да сам тумор не иде даље од простате, није могуће палпирати на пријем лекара, ултразвучни преглед неће показати резултат. Међутим, ако редовно дијагнозирате крв за ПСА (антиген), онда можете предвидети болест (ако је прекорачен ниво овог антигена у крви). Дијагноза болести у овој фази повећаће животни век од више од 15 година.
 • У другој фази, рак је већ запажен ако проучавате ултразвук, иако је сам тумор унутар простате. Ако дијагнозирате болест у овој фази, прођите кроз програм лечења, па се пет година сигурно не суочавате са смрћу. Ако у овој фази решите проблем са операцијом, онда се животни век значајно повећава - до 15 година или више.
 • Трећу фазу карактерише значајно повећање тумора и његовог излаза у иностранство простате у средњем ткиву. Дијагноза и терапијски третман у овој фази повећаће проценат преживљавања у наредних пет година за више од 50%.
 • Последња фаза болести карактерише активна пролиферација ћелија карцинома у другим удаљеним органима, пацијент није оперативан. Чак и са повољном случајношћу околности, није потребно говорити о животном вијеку више од 3-5 година.
 • Међутим, сваки случај је индивидуалан и говори о тачном датуму, ко и колико времена се даје - није тачно.

  Све зависи од многих фактора који утичу на позитиван или негативан исход болести.

  Аналіз сечі при циститі: особливості діагностики Интересантно на тему: Уринализа код циститиса: карактеристике дијагнозе

  Пуно зависи од старости пацијента, његовог живота пре и после болести, индивидуалних карактеристика тела и здравља уопште. Ако је особа још увек млада и пуна снаге (50-70 година), напуштене лоше навике и стечена је корисна, брига за његову исхрану и начин живота, онда његове шансе расте.

  Такође је доказано да ако се потрошња масти хране, као и производи који садрже калцијум значајно смањују, онда је степен раста тумора значајно смањен (код пацијената са раком простате) чак иу четвртој фази болести. Такође, народни лекови помажу.

  Зависност стадијума болести и очекиваног трајања живота

  У зависности од стадијума болести и његових метода лечења, повећава се и проценат очекиваног трајања живота. Дакле, уз хируршку интервенцију у раним стадијумима болести, петогодишња стопа преживљавања је 80-100%, 10-15 година живота - 50-56%. Под повољним условима - више.

  Приближан животни век је обезбеђен након радиотерапије. Хормонска терапија обезбеђује стопу преживљавања до 55% у наредних пет година.

  Различите опције третмана могу се комбинирати и најбоље одговарају сваком појединачном случају.

  Суптилан третман ће значајно повећати шансе за повећање очекиваног трајања живота. Чак иу последњој фази болести, неки мушкарци су једноставно погођени њиховом упорношћу и виталношћу.

  Колико живите са раком простате?

  Ево неколико примера.

  Најпознатији човјек који је уништио све стереотипе и термине рака простате у четвртој фази је Абдел Басет ал-Меграхи, либијски бомбаш који је у 88. години прошлог вијека разорио цивилни путнички авион, са губитком од скоро 300 живота.

  У то вријеме открио је карцином простате, Абдел је служио доживотну затворску казну у енглеском затвору. Лекари нису добили затвореника три месеца, јер је болест већ у веома сложеној форми у последњој фази. Због тога је Абдела пустила кући да умре. Ово се догодило 2009. године, међутим, Абдел је живио три године код куће, искористивши све могуће напоре у лечењу ове болести.

  Форми гострого циститу у жінок: їх лікування і симпомы Интересантно на тему: Облици акутног циститиса код жена: њихов третман и симпоми

  Узимајући у обзир овај случај, схватамо како је и даље потребно приступити појединачно, од случаја до случаја. Модерна медицина може значајно продужити живот пацијената са раком.

  Још позитивнији пример је случај Др Тхомас Статефорд, становника Сједињених Америчких Држава, који је у прошлости био у парламенту од конзервативне странке, у прошлом Бровсеру Тимес.

  Доктори су дијагностиковали рак простате у четвртој завршној фази и нису давали утешну прогнозу о дужини његовог живота. Међутим, упркос свему, Статефорд је успео да живи активно и потпуно са својом дијагнозом у наредним годинама.